Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Χρόνια Πολλά , Καλή Πρωτοχρονιά και χαρούμενο το 2012

Χρόνια Πολλά παιδιά! Να είστε καλά κι εσείς και οι οικογένειές σας και να σας χαίρονται!
Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε και με το καλό να υποδεχτείτε το νέο χρόνο.
Επίσης, σας εύχομαι το 2012 να είναι μια χρονιά με Υγεία , Αγάπη και Πρόοδο για όλους σας!

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ατυχήματα με βιντεοπαιχνίδια

Μιας και η τελευταία λέξη στα βιντεοπαιχνίδια είναι ο ασύρματος χειρισμός , ανάλογα με την κίνηση του χεριού ή του σώματος, δείτε τι μπορεί να πάθει κανείς...
Το νου σας λοιπόν!


Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη γιορτή των σχολείων μας

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Πέμπτη 22/12/2011, η χριστουγεννιάτικη γιορτή των σχολείων μας , στο κλειστό  γήπεδο Κερατσινίου , στις Σιταποθήκες.
Παρ΄όλη την κακοκαιρία, ο Σύλλογος Γονέων οργάνωσε μια καταπληκτική εκδήλωση με ταχυδακτυλουργό , ζογκλέρ, διασκεδαστές που μοίραζαν γλυκίσματα στα παιδιά και ατελείωτη μουσική και χορό.
Τα μέλη του φρόντισαν και την παραμικρή λεπτομέρεια και προνόησαν ακόμα και να μοιράσουν κουλουράκια και νερό όταν οι μικροί μας φίλοι είχαν εξαντληθεί από τις δραστηριότητες.
Όλα τα παιδιά αλλά και οι δάσκαλοι χάρηκαν την ξεχωριστή αυτή γιορτή και όλοι φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ λοιπόν στο Σύλλογό μας, πασπαλισμένο με πολλά συγχαρητήρια και ευχαριστίες!
Και του χρόνου με υγεία!
Δείτε μερικές φωτογραφίες:





Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Χρόνια Πολλά και Καλά Χριστούγεννα!


Καλά μου παιδιά , σας εύχομαι Χρόνια Πολλά! Να έχετε υγεία και πρόοδο ,να σας χαίρονται οι γονείς σας και να σας καμαρώνουν, μέχρι τα βαθιά τους γεράματα!
Καλά Χριστούγεννα και να είστε όλοι καλά!

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Η ζωή του σκυλιού


Η ζωή του σκυλιού είναι
εύκολη γι' αυτούς που ζουν
στο σπίτι. Γι' αυτούς που δεν
ζουν στο σπίτι η ζωή είναι
δύσκολη, πολύ δυσκολη.

Ειρήνη Αθανασοπούλου!

Τα πιο γλυκά Χριστούγεννα



Τα Χριστούγεννα αυτά
 θα 'ναι τα πιο ξεχωριστά.
 Με μία  αγκαλιά
 και πολλά πολλά φιλιά!

 Το δέντρο το στολίζουμε
 καρτούλες ζωγραφίζουμε
 τις μπάλες τις κρεμάμε 
 με κέφι τραγουδάμε!

Τα Χριστούγεννα θα ΄ρθούμε
τα κάλαντα να πούμε
τριγωνάκια θα κρατάμε
ολοι μαζί θα περπατάμε!

Θα βοηθήσω την μαμά
που θα φτιάξει τα γλυκά
κι όλα τ' άλλα φαγητά
που θα φάμε με χαρά!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!!

Μαριλένα!
Ηλιοστάλακτη!
Ειρήνη!
Δέσποινα!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Εικονική περιήγηση στην Αγία Σοφία


Το αριστούργημα της αρχιτεκτονικής του Ανθέμιου και του Ισίδωρου ,μπορείτε να το θαυμάσετε σε ένα ταξίδι εικονικής πραγματικότητας μέσα από την οθόνη του υπολογιστή σας.
Δυστυχώς ο ναός είναι στη σημερινή του μορφή κι όχι όπως στους Βυζαντινούς χρόνους. Παρ' όλα αυτά αξίζει να το δείτε και να περιηγηθείτε μέσα του.
Κάντε κλικ εδώ!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Η ιστορία του μεταξιού

Σήμερα στην Ιστορία μιλήσαμε για τον τρόπο με τον οποίο στο Βυζάντιο , επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού , ξεκίνησε η παραγωγή μεταξιού που έφερε πολλά κέρδη στην αυτοκρατορία.
Διαβάστε λοιπόν το παρακάτω άρθρο που είναι από την ιστοσελίδα του Μουσείου τέχνης του μεταξιού και αναφέρει αρκετά από αυτά που είπαμε.



Το Μετάξι

Η ιστορία του μεταξιού χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνυφασμένη με κινέζικους μύθους. Φαίνεται ότι πολλούς αιώνες πριν αρχίσει η κατεργασία του μεταξιού ο μεταξοσκώληκας ζούσε σε άγρια μορφή πάνω στα μορεόδεντρα. Σύμφωνα με τους Κινέζους συγγραφείς, η τέχνη της εκτροφής του μεταξοσκώληκα και η κατεργασία του μεταξιού ανακαλύφθηκε τυχαία από την αυτοκράτειρα Σι Λιγκ Τσι γύρω στο 2690 π.Χ. Σύμφωνα με τον μύθο η αυτοκράτειρα έπινε στους βασιλικούς κήπους το τσάι της, όταν ξαφνικά μία κουκουλόφουσκα έπεσε μέσα στο βραστό νερό του τσαγιού. Στην προσπάθειά της να την βγάλει έξω, τράβηξε μία εξαιρετικά λεπτή αλλά ανθεκτική κλωστή, την πρώτη μεταξωτή ίνα.

Από τότε άρχισε η ανάπτυξη της συροτροφίας στην Κίνα και κατοχυρώθηκε ως μυστικό από τους Κινέζους για περίπου 2.000 χρόνια. Το μυστικό της σηροτροφίας μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία μόλις τον 8ο αιώνα π.Χ. από Κινέζους μετανάστες που μετέφεραν κρυφά τον σπόρο του μεταξοσκώληκα και την τεχνογνωσία. Τέλος, κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. με τις εκστρατείες του Μέγα Αλέξανδρου το μετάξι έγινε γνωστό στους αρχαίους Έλληνες και στους Ρωμαίους.

Έως τον 5ο αιώνα π.Χ. το εμπόριο του μεταξιού το έλεγχαν οι Πέρσες και οι Σύριοι. Σύμφωνα με την παράδοση η διάδοση της μεταξοκαλλιέργειας από την Ανατολή στη Δύση έγινε από μοναχούς του Βυζαντίου. Οι βυζαντινοί μοναχοί με εντολή του αυτοκράτορα Ιουστινιανού για τη μετάδοση της Χριστιανικής θρησκείας περιηγήθηκαν στην Περσία και την Κίνα και κατά την διάρκεια των περιηγήσεων τους μελετούσαν κάθε τι που είχε σχέση με τον μεταξοσκώληκα και την επεξεργασία του. Έτσι στο τέλος της περιοδείας τους, το 554 μ.Χ., μετέφεραν κρυφά μέσα στις κούφιες μαγκούρες τους αβγά μεταξοσκώληκα. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παράδοση περιήλθε η συροτροφία στο Βυζάντιο. Κατά την εποχή εκείνη μεγάλα σηροτροφικά κέντρα αναδείχτηκαν η Κόρινθος, η Θήβα και η Κως. Τι γίνεται στη Δύση Κατά την περίοδο των σταυροφοριών, οι Φράγκοι έπαιρναν αιχμάλωτους σηροτρόφους από το βυζάντιο και τους μετέφεραν στις πατρίδες τους, όπου και τους χρησιμοποιούσαν για την μετάδοση της τεχνογνωσίας που κατείχαν και για την βελτίωση της οργάνωσης των σηροτροφικών μονάδων που λειτουργούσαν στη Δύση. Επίσης το 730 μ.Χ. Άραβες πειρατές μετέφεραν μέσω των αιχμαλώτων τους την σηροτροφία στην Σικελία.


Από τις αρχές του 16ου αιώνα η επεξεργασία του μεταξοσκώληκα και η παραγωγή του μεταξιού παίρνει πλέον βιομηχανική μορφή και γνωρίζει μία συνεχή τεχνολογική ανάπτυξη κατά τον 18ο αιώνα. Τα σημαντικότερα κέντρα επεξεργασίας και εμπορίαςτου μεταξιού που υπήρχαν την εποχή αυτή ήταν η Λυών, η Τουρ και η Αβινιόν της Γαλλίας καθώς και η Γένοβα, η Βενετία, η Φλωρεντία και το Κόμο της Ιταλίας. Το 1882 η παρουσίαση της συνθετικής ίνας στην διεθνή εμπορική έκθεση του Παρισιού αποτέλεσε καθοριστικό γεγονός που μείωσε την παραγωγή μεταξιού στην Ευρώπη τις επόμενες δεκαετίες. Επίσης στην μείωση της παραγωγής του μεταξιού στη Γαλλία συντέλεσε και η μεγάλη επιδημία της πιπερίτιδας που έπληξε τους μεταξοσκώληκες (1820 - 1825). Βέβαια όλα τα παραπάνω γεγονότα βοήθησαν την αύξηση της παραγωγής μεταξιού στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Σουφλί, του οποίου το μετάξι υπερείχε ποιοτικώς από εκείνα της Γαλλίας και της Ιταλίας.


Για αρκετούς αιώνες η εκτροφή του μεταξοσκώληκα αποτελούσε παραδοσιακή απασχόληση των κατοίκων του Βιλαετιού της Ανδριανούπολης. Το 1823 - 1824 ένας αγγλικός οίκος έδειξε ενδιαφέρον για την αγορά του επεξεργαζόμενου ντόπιου μεταξιού εκτινάζοντας στα ύψη την τιμή πώλησής του. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε και η ασθένεια της πιπερίτιδας στη Γαλλία και στην Ιταλία και η μεγάλη ζήτηση κουκουλιών έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της σηροτροφίας στην περιοχή. Οι εκτάσεις γύρω από τον ποταμό Έβρο ενδείκνυται για τη φύτευση μουριών και η περιοχή του Σουφλίου μετατρέπεται σε έναν απέραντο μορεώνα. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του Σουφλίου ασχολούνται με το μετάξι είτε ως παραγωγοί είτε ως εργάτες στα εργοστάσια είτε ως έμποροι. Στις αρχές του 1880 το Σουφλί εμφανίζεται ως σημαντικό σηροτροφικό κέντρο που παράγει το 40% των κουκουλιών του Βιλαετίου της Ανδριανούπολης.

Πηγή: Μουσείο Τέχνης Μεταξιού

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Χρόνια πολλά , Άννα!

Χρόνια πολλά , Άννα με ένα ακόμα επεισόδιο από τα στρουμφάκια.
 Είναι σε δύο βίντεο το επεισόδιο.





Ο μικρός πρίγκιπας

    Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα που είναι ημέρες αγάπης για όλους.Γι΄αυτό τον λόγο θέλω να μοιραστώ μαζί με τους συμμαθητές μου αυτό το υπέροχο τραγούδι με την φωνή του Μάριου Φραγκούλη,έναν από τους πιο γνωστούς,παγκοσμίως,τενόρους της εποχής μας.Το τραγούδι μας μιλά για τον μικρό πρίγκιπα,ένα μικρό αγόρι που ζει σε έναν άλλο πλανήτη,με μόνη συντροφιά ένα τριαντάφυλλο και μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς αυτούς που είναι ξεχωριστοί για ΄σένα.
    Ο μικρός πρίγκιπας είναι παιδικό βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαίντ-Εξυπερή.Έχει γίνει και ταινία κινουμένων σχεδίων.Ελπίζω να σας αρέσει και να γεμίσει την καρδιά σας με αγάπη.

 Ηλιοστάλακτη Πετροπούλου 

Στον Χριστούλη μας


Χριστούλη μου πόσο σ' αγαπώ!
Πόσο σε νιώθω στην καρδιά μου!
Δεν βρίσκω λόγια να στο πω,
φως είσαι και παρηγοριά μου.

Τη γέννησή  σου με χαρά,
γιορτάζουμε όλα τα παιδιά.
Φορούμε ολόλευκα φτερά,
κι όλα μαζί  σαν αγγελάκια.

Πετούμε γύρω απ' τη σπηλιά,
στην αχυρένια σου την κλίνη,
και τραγουδάμε σαν πουλιά:
"Δόξασε της γης ειρήνη!"

Άννα  Ράπτη


Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Έκλειψη Ηλίου και έκλειψη Σελήνης

Σήμερα μιλήσαμε για το πώς γίνεται η έκλειψη ηλίου και σελήνης.
Δείτε λοιπόν ένα απλό βίντεο με γραφικά για το πώς συμβαίνει αυτό το φαινόμενο.

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δέσποινα Βανδή - Χριστούγεννα


Ένα όμορφο,ξεχωριστό τραγούδι που μας ανεβάζει την διάθεση και μας μεταφέρει σε γιορτινό κλίμα.
Το αφιερώνω στον δάσκαλό μου και σε όλους τους αγαπημένους μου συμμαθητές και τους εύχομαι να
έχουν όμορφες γιορτές με τις οικογένειές τους!
Να έχετε τα πιο γλυκά Χριστούγεννα!

Αδαμαντία Γαρδία

Σάκης Ρουβάς

Ο Σάκης Ρουβάς ή αλλιώς ο θεός των κοριτσιών, έχει κάνει μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Είναι συνεργάσιμος άνθρωπος καθώς έχει συνεργαστεί με την Άννα Βίσση, την Τάμτα, την Ελένη Φουραίιρα , την Έλενα Παπαρίζου και με άλλους. Είναι 37 χρονών, έχει παντρευτεί την Κάτια Ζυγούλη και έχει δύο παιδιά. Τα κορίτσια αγαπάνε τον Σάκη γιατί με τα video clip του αλλά και με τα τραγούδια του μας ξεσηκώνει. Ο Σάκης είναι καλός άνθρωπος γιατί συμμετέχει και σε φιλανθρωπικό σκοπό Αρκουδάκι. Εκεί βλέπει παιδιά άρρωστα και δωρίζει ένα μικρό ποσό.

Νεκταρία-Εμμανουέλα Μπογιατζή



Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Λογισμικό για τη Γλώσσα

Το εκπαιδευτικό λογισμικό (πρόγραμμα στον υπολογιστή) , που εφαρμόσαμε την περασμένη εβδομάδα στο μάθημα της Γλώσσας, είναι εδώ. Διαβάστε τις οδηγίες για να το κατεβάσετε.
Κάντε "λήψη" (μπλε γράμματα) κι όταν ολοκληρωθεί ανοίξτε το.
Κάντε διπλό κλικ στο προτελευταίο αρχείο start.exe. και λογικά σε λίγο θα το ανοίξει στον υπολογιστή σας.
Καλή επιτυχία!
Κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Ο ήλιος του Μεσονυχτίου-Λευκές νύχτες

Σήμερα στη Φυσική μιλήσαμε για τον ήλιο του Μεσονυχτίου.
Τις πολικές δηλαδή περιοχές (κοντά στο βόρειο και νότιο πόλο), που έχουν από μέρες έως μήνες συνέχεια ήλιο, όλο το 24ωρο.
Δείτε (σε γρήγορη κίνηση) πώς είναι λοιπόν, μια τέτοια περιοχή και σκεφτείτε ότι κάθε δύση του ηλίου αποτελεί ταυτόχρονα και μια ανατολή...



Εντυπωσιακό όμως είναι και το φαινόμενο που παρατηρείται σε ανάλογες περιοχές , όταν ο ήλιος φαίνεται σαν είναι συνεχώς στη δύση του αλλά δε νυχτώνει για μέρες.
 Έτσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε μια κατάσταση που είναι όλο το 24ωρο σαν το σούρουπο.
Αυτή η περίοδος ονομάζεται , "Λευκές νύχτες".
Στη Ρωσία και συγκεκριμένα στην Αγία Πετρούπολη οι "Λευκές νύχτες" κρατούν περίπου ένα μήνα , Ιούνιο-Ιούλιο. Δείτε στο χάρτη (κάντε κλικ πάνω του) , στην πράσινη βούλα , πού είναι η Αγία Πετρούπολη.
 Και εδώ μια φωτογραφία από την Αγία Πετρούπολη , όταν βρίσκεται στην παραπάνω περίοδο.


Χριστούγεννα


Τα Χριστούγεννα έρχονται με χαρά,
και με δώρα πάρα πολλά.
Χαίρονται όλοι και τραγουδούν,
σε όλες τις γειτονιές γυρνούν.

Στολίζουμε το δέντρο με διάφορα στολίδια,
μπάλες,φιόγκους και πολλά μπιχλιμπίδια.
Επίσης του βάζουμε πολλά φωτάκια,
γκι,καμπανάκια και αγγελάκια.

Ο Άγιος Βασίλης δώρα θα φέρει σε κάθε παιδί,
και αυτό θα χαρεί.
Όλο τον κόσμο θα γυρίσει,
χωρίς κανείς να τον αντικρίσει.

Δέσποινα Βιδάλη